Meningen bak Julepynten

Tenker du på hva du pynter med til Jul ? Tradisjonelt sett har julepynten en dypere betydning, men det tror jeg mange glemmer(inkludert meg selv). Englene var de første som annonserte at Jesus var født. Tradisjonelt sett er de guds budbringere :)
Juletreet kom inn i husvarmen i Norge på midten av 1800 tallet. Det eviggrønne treet representerer Livets tre og Jesus. Lysene som tennes på Juletreet og i de tusen hjem symboliserer Jesus som verdens lys, og gir oss lys i mørketiden. Gavene vi gir til hverandre skal minne oss på Guds gave til menneskene og blandt dem den største av den alle: frelse.

Julekulene er nydelige. Tradisjonelt sett representerer de jordkloden og minner oss på hvor høyt Gud elsker jorden. Stjernen minner oss om Betlehemsstjernen som viste de tre vise menn veien til krybben og glitteret er stjernens stråler. 

Hjertene er ett kjærlighetssymbol. Lenkene står for samhold, solidaritet og brorskap mellom mennesker. 

Klokkene symboliserer kirkeklokkene. Fuglene representerer den hellige ånd. 

Så var det denne Nissen da. Den Norske Julenissen er en blanding av Fjøsnissen og Sankt Nikolaus. Fjøsnissens "stamfar" er haugkallen, mannen som hadde ryddet gården, mannen i gravhaugen. Han passet på folk og fe, og sørget for trivsel og grøde. Fjøsnissen bodde for sin del i fjøset eller i stallen, og han var en viktig person som det måtte stelles godt med. På Julekvelden måtte man sette ut grøt på låven til Nissen. Dersom han ikke fikk grøt, ville han hevne seg på gårdsfolkene. Skikken med å sette ut julegrøt er en rest av den norrøne offertradisjonen. 

Sankt Nikolaus var biskop i Tyrkia på 300 tallet. Folk i nød fikk hjelp av ham, dermed ble han opphøyd til skytsengel for barn og ungdom. I mange land er det Sankt Nikolaus som kommer med gavene og ikke Julenissen. 

Det var først på 1800 tallet at den Norske Nissen ble kledd i vadmel og rød topplue, og han begynte ikke å dele ut presanger før etter 1900 tallet. Vår moderne Julenisse ble utbredt internasjonalt da Coca Colas reklametegner blandet fjøsnissen og helgenbispen, Nissen fikk da snøhvitt skjegg, rød drakt og reinsdyr. 

(Kilde: alleminedager.blogspot.com ) 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

fashionmama

fashionmama

23, Nordre Land

Jente på 23 år :) Alenemamma for lille Leon på 2år :) Utdannet hjelpepleier, men skal sette meg på skolebenken igjen :) På bloggen kommer dere til å lese om klær,sminke,sko, interiør og ellers daglige ting som opptar meg. Kommer ikke til å dele så mye ang Leon, da han er ett barn. Regner med det er forståelse for det blandt andre mødre :)

Kategorier

Arkiv

hits